Gostovanje dr. Tomislava Benjaka, specijalista javnog zdravstva, održano 19. travnja, pružilo je dragocjen uvid u temeljne aspekte brige za osobe s invaliditetom. Tomislav Benjak je istaknuta figura u području javnog zdravstva, posebice u brizi za vulnerabilne skupine, s naglaskom na osobe s invaliditetom. Kao pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i voditelj Odjela za zdravstvenu zaštitu vulnerabilnih skupina, Benjak je pokazao iznimnu stručnost i predanost svojem radu. Naime, njegova važna uloga kao koordinatora za izradu i provedbu područja Istraživanje i razvoj Nacionalne strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom dodatno ističe posvećenost unaprjeđenju položaja osoba s invaliditetom u društvu.

Benjak je također sudjelovao kao koordinator u izradi jedinstvenih kriterija utvrđivanja invaliditeta, što pokazuje njegovu sposobnost vođenja projekata s ciljem postizanja konkretnih rezultata. Nadalje, njegovo međunarodno iskustvo kao konzultanta Svjetske banke u uspostavi Registra osoba s invaliditetom u Republici Sjeverna Makedonija svjedoči o njegovom ugledu i priznanju u području javnog zdravstva i politika podrške osobama s invaliditetom.

Benjak je također ostavio svoj pečat kao autor i urednik znanstvenih i stručnih radova te kao kolumnist u prvom hrvatskom biciklističkom magazinu, pokazujući svoju raznolikost interesa i angažman u promicanju zdravog načina života. Njegovo djelovanje u različitim područjima, od zdravstvenih politika do aktivnog angažmana u promicanju inkluzije osoba s invaliditetom, čini ga istaknutom osobom u području javnog zdravstva i društvenog angažmana.

Predavanje je obuhvatilo širok spektar tema, uključujući povijest i prikaz Registra osoba s invaliditetom, epidemiološke parametre, kao i prikaz Međunarodne klasifikacije bolesti i Međunarodne klasifikacije funkcioniranja, invaliditeta i zdravlja. Dr. Benjak ističe ključnu važnost točnih podataka o osobama s invaliditetom za oblikovanje politika koje će podržati njihove potrebe. Hrvatsko javno zdravstvo nije stalo na tome da zna samo broj osoba s različitim oblicima invaliditeta, već da se takvim osobama pruži što veća pomoć kako bi imali što bolji i funkcionalniji život. Ova važnost potvrđena je i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, koju je Hrvatska ratificirala 2007. godine. Bitno je naglasiti da se povećava broj osoba s invaliditetom, ukupno 17 % ukupnog stanovništva te dolazi do potrebe da se unaprijede istraživačke studije na svim područjima invaliditeta. Stoga, je fokus strategije od 2017. do 2020. godine bio na unapređenju istraživanja i primjeni rezultata, poticanju istraživačkih studija na svim područjima invaliditeta te izradi jedinstvenih kriterija utvrđivanja invaliditeta. No, naravno da ima mjesta za još veći napredak za istraživanja u ovom području. Također, Dr. Benjak je iznio konkretne aktivnosti i suradnje s udrugama osoba s invaliditetom, kao i poduzete korake u unapređenju dostupnosti podataka istraživanja. Suradnja s različitim udrugama, od saveza tjelesnih invalida do udruga za promicanje jednakih mogućnosti, pokazuje širinu i dubinu angažmana u stvaranju inkluzivnog društva. Gostovanje dr. Benjaka označilo je važan korak u stvaranju temelja za daljnje unapređenje brige za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, a njegove riječi potvrđuju posvećenost stručnjaka i institucija u osiguravanju jednakih prava i mogućnosti za sve građane.

Dr. Benjak je tijekom predavanja pokazujući web- stranicu HZJZ-a i njezinu prilagođenost osobama s različitim oblicima oštećenja vida, ukazao na potrebu da svaka web- stranica treba imati takvu vrstu  opcije izgleda stranice, omogućavajući što uspješniju prilagodbu i funkcioniranje osobama s različitim oblicima invaliditeta. Nadalje, dr. Benjak je pokazao i dio stranice koji je posvećen publikacijama na temu raznih oblika invaliditeta te ovim putem želimo potaknuti osobe koje žele znati više o ovom području da ih potraže na stranici HZJZ-a.

Zahvaljujemo se Niki Regušić i Vanessi Šapini na organizaciji ovog gostujućeg predavanja, kao i svima koji su ga podržali!

Nika Regušić

Novosti

Website Powered by WordPress.com.

Design a site like this with WordPress.com
Započnite