U uvodu u svoje predavanje predstavio se kao obiteljski čovjek koji je uvijek imao ljubav prema sportu – opisuje se kao aktivnu i snažnu osobu te se uvijek uspijevao pronaći u sportskim aktivnostima. Tako se počinje baviti motociklizmom, prilikom čega ostvaruje
brojne uspjehe i kući odnosi mnoge nagrade. Međutim, ljubav prema tom sportu donijela mu je i veliku životnu promjenu – 2001. godine doživljava nesreću na utrci i ostaje u kolicima.

Nakon ozljede terapiju odrađuje u toplicama u Varaždinu, gdje se susreće s velikim brojem ljudi u jednu ruku sličnima sebi, ali opet dovoljno različitima da se nije uklopio, sve dok nije naišao na grupu vojnih invalida s kojima brzo uspostavlja prijateljstvo i od kojih usvaja pozitivan stav. Oni su mu, kaže, bili vrlo važna točka u životu jer su mu pružili nadu i predstavili život kakav je nadalje planirao živjeti. Još jedna važna točka u životu bio mu je poziv za druženje i natjecanja osoba s invaliditetom u sportu, koji se održavao u Zenici. Kaže kako su on i supruga na taj put krenuli kako bi se zabavili i proveli vrijeme zajedno, međutim i ovdje dolazi do usvajanja novog životnog stila.

Jedno od natjecanja u kojima je Marin sudjelovao bilo je bacanje koplja – nešto čime se nikada u životu ranije nije bavio. Međutim, on odnosi zlato na ovom natjecanju i dobiva savjete kako bi se trebao nastaviti baviti tom aktivnošću – imao je prirodan talent. Za njega se pročulo i on dobiva poziv da se pridruži klubu u Vinkovcima, gdje nastavlja s treniranjem, a s vremenom postaje sve bolji – napredujući u bacanju s 10 na 15 m, s 15 na 20 m i sada čak i do 24 m. Uz vježbu se nada nastaviti s napretkom i dalje! Kaže kako mu je sport oduvijek puno značio, a sada mu ulogu igraju i socijalizacija, poznanstva i prijateljstva koja sklapa kroz njega. Na naše pitanje o prilagođenosti sportske industrije osobama s invaliditetom ne daje pozitivan odgovor – smatra kako dobre strane postoje, ali da itekako ima mjesta za napredak. Smatra kako bi klubovi trebali više tražiti sportaše i pozivati ih na uključenje, a ne suprotno, pogotovo jer se ozljeda i nesreća mogu dogoditi bilo kome te je veći angažman definitivno potreban.

Njegov angažman u sportu je za veliku pohvalu, trenira svakodnevno kako bi ostao u formi za sport kojim se bavi, a zbog svoje trenutno situacije najvažnije su mu tehnike istezanja i upravo ta svakodnevna aktivacija. Kaže kako za nju nema volje svaki dan, kao i svi mi, ali shvaća koliko je nužna za njegov životni stil kao sportaša. Kada se sve zbroji i oduzme, svoj bi sportski život opisao jednom riječju – fantastičan. Svima i poručio kako je važno pronaći pozitivno u negativnom, u bilo kojoj situaciji u životu i kako je psihička snaga jednako važna kao i fizička kada nam se čini da nema izlaza. Hvala Marinu na odazivu, prekrasnom i poučnom predavanju i želimo mu puno sreće u natjecanjima koja su pred njim! Zahvalni smo i koordinatoricama ovog događaja Ivani Ivanko i Mihaeli Stojanović te svima koji su se odazvali sudjelovati!

Ivana Ivanko

Novosti

Website Powered by WordPress.com.

Design a site like this with WordPress.com
Započnite